Find din motivation

Find din motivation

juli 23, 2018 Præsentationer 0

Begrebet motivation er det nye sort. Det lader til, at hvis ikke du har gjort dig tanker om dette, så bliver du aldrig succesfuld. Er motivation virkelig livsnødvendig? Hvis ja, hvordan finder du så din motivation?

Motivation er en teoretisk konstruktion, som bruges til at forklare adfærd. Den repræsenterer årsagerne til folks handlinger, ønsker og behov. Motivation defineres som ens valg og retning af adfærd, eller hvad der forårsager en person til at ønske at gentage en handling igen og igen.

Kort sagt: Motivation hjælper og understøtter processen fra A til B, men det er ikke motivation som får ting gjort. Det der får ting gjort er handling og disciplin, motivation gør dog vejen til handling og resultat mere attraktivt.

Motivation deles ind i 2 begreber:

  • Intern motivation

  • Ekstern motivation

Det skal slås fast, at motivation er individuelt, og det som er intern motivation for mig kan være ekstern motivation for dig. Derfor er det vigtigt, du er selvkritisk og prøver at placerer dig selv i centrum.

Den interne motivation er den dybe følelse af behov. Denne motivation kommer indefra.

  • Hvad interesserer du dig for?

  • Hvad brænder du for?

Denne form for motivation er ofte længerevarende. Den dør ikke. Den bliver ikke påvirket af finanskrisen. Stres og lange arbejdsdage påvirker ikke denne motivation.

Den eksterne motivation kommer og bliver påvirket af verden omkring os. Den hviler sig op af image, iscenesættelse og selvrealisering. Hvad tænker andre folk om mig, og hvordan undgår jeg straf. Det indebærer f.eks.:

  • Lønforhøjelse og bonusser
  • Bestemt jobtitel
  • Karakterer
  • Udmærkelser

Ekstern motivation holder som regel kun i kortere perioder. Den dør. Den kan ligeledes være med til at sætte fokus på forkerte ting: Fokuserer du kun på topkarakter, kan du miste tiden og de menneskelige relationer, som måske er det du brænder for inderst inde.

Ekstern motivation har det med at blive ført i mørket og blive set som den onde tvilling. Det er dog ikke tilfældet. Det kræver dog, at du er opmærksom og bevidst om disse begreber, da de kan skabe udbytte for hinanden.

En ekstern motivationsfaktor kan påvirke en intern motivation. F.eks. kan en ekstern motivationsfaktor som topkarakter i et fag fører til intern motivation, ved at man opnår sit drømmejob, og får muligheden for at dyrke de interesser, man har.

Derfor skal både eksterne såvel som interne motivationsfaktorer plejes og vedligeholdes. Vær selvkritisk. Kig ind i dig selv, og overvej hvordan du bliver motiveret. Er der nogen eksterne motivationsfaktorer, som udelukkende er eksterne, og som ikke påvirker dine interne? Så burde du måske smide dem ud af din værktøjskasse og finde nogle andre.

Husk på, at det er individuelt. Så sæt dig ned med en blyant i hånden og del et papir op i to dele. Brug derefter fem minutter på at lukke øjnene og se ind i dig selv, og bestem hvad der motiverer dig. Hvilke interne faktorer og hvilke eksterne faktorer. Gem dette papir, og tag det op til reevaluering med jævne mellemrum, så du hele tiden er opdateret på hvilken retning, og hvilke valg du skal tage.

Hvis din motivation bruges rigtig, er du ikke til at stoppe!


 

Kunne du lide indlægget?

Få flere tips, tricks og videoer tilsendt direkte til din mail helt gratis 👇

Læs mere om vores persondatapolitik her.