Fremlæg med struktur

Fremlæg med struktur

august 20, 2018 Præsentationer 0

“Det tager kun syv sekunder for os at dømme en anden person, når vi møder dem første gang.”

Det viser den engelske psykolog Linda Blairs forskning. Denne korte periode har potentiale til at skyde den gode præsentation til tops, men det kan også gå den modsatte vej. Den gode og ikke mindst mindeværdige struktur kan betyde rigtig meget. Vi vil gennemgå to strukturmodeller, som bunder i de samme principper, men alt afhængig af behov kan bruges forskelligt.

Fiske-modellen

Modellen er for de fleste letspiselig og letanvendelig. Modellen deler præsentationen op i fire dele: Madding, hoved, krop og hale som vist øverst i indlægget.

Ramme-modellen

Ramme-modellen bunder i de samme principper som fiskemodellen med en indledning, midte og en afslutning. Dette skaber en ramme. Modellen går lidt mere i detaljer og vil være et godt værktøj, når der er styr på fiskemodellen.

Mindeværdig åbning (Memorable opening)

Ligegyldig om det er en fysisk præsentation som et PowerPoint eller en mundtlig præsentation, så skal der startes med en mindeværdig åbning. Akronymet C.A.M.P. kan agere huskeregel her.

Connect: Du skal åbne dit publikum og lave en forbindelse. Det kan være ved at stille et spørgsmål eller ved at kommentere på research du har gjort hjemmefra om dit publikum.

Attention: Du skal skabe opmærksomhed. Fang din målgruppe. Hav en åbningsjoke, en lille leg, en øvelse eller et unikt billede i det valgte slideshow. Fang dem med din kreativitet!

Main idea: Forklar meget kort og præcis grundpillen i dit projekt. Som Einstein sagde:

’’Hvis du ikke kan forklare det på en simpel måde, er det fordi du ikke har forstået det godt nok.’’

Presentation: Præsenter dig selv, din ide, din målsætning for præsentationen, og sig hvorfor du er her.

 

Indhold (Content)

I midten kommer indholdet af fagligheden. Det vil sige analysen, den konkrete ide med mere. Det er hvad eleven primært har arbejdet med.

Information: Giv en relativ mængde af information. Ikke for meget, ikke for lidt.

Detaljer: Hvis det giver mening, så gå i detaljer og præciser dit budskab.

Evidence: Hav beviser og referencer i orden.  Det er med til at bakke din information og dine detaljer op.

Arguments: Sørg for at have øvet dine argumenter for og imod. Hvad er din holdning til et spørgsmål. Bak disse argumenter op med dine beviser.

 

Mindeværdig lukning (Memorable closing)

Ligesom der er noget, der hedder et førstehåndsindtryk, så skaber man også et afsluttende udtryk, som potentielt kan være med til at påvirke modtagerens afkodning af budskabet. Det er vigtigt at slutte af på en stærk måde. Det er ofte det, publikum husker. Her kan akronymet S.C. anvendes som huskeregel.

Sum up: Opsummerer dine pointer og dine konklusioner. Hvorfor er det de skal ansætte dig, hvorfor er det nu de skal investere i dit projekt eller hvorfor skal de belønne elevens fremlæggelse med en god karakter?

Conclusion: Levér en skarp og kraftfuld konklusion. Du skal bygge den op på baggrund af indholdet med beviser og argumenter. Du kan med fordel kreerer en unik afslutning – noget uventet.

TIP:

I strukturen er det også en god idé at bruge storytelling. At inkorporere nogle personlige eller opdigtede historier som giver mening og samtidig er relevante for dagens læring. Mennesker husker historier, så er de med i en præsentation, husker publikum det bedre. Du kan som underviser eller elev inkludere beretter-modellen eller aspekter herfra til at opbygge den gode og spændende historie


Kunne du lide indlægget?

Få flere tips, tricks og videoer tilsendt direkte til din mail helt gratis 👇

Læs mere om vores persondatapolitik her.