Fremtræden – Brug din stemme

Fremtræden – Brug din stemme

august 16, 2018 Præsentationer 0

Alle ved, at det er vigtigt at tale højt, tydeligt og overbevisende – men hvordan gør man egentlig det?

Du har fået en stemme fra naturens side, og kan du overhovedet gøre noget ved den? Det kan du tro, du kan! Ved brug af øvelser og teknikker, kan du overbevise dit publikum!

Stemmen består dybest set af to ting: stemmelyd og stemmeklang. Stemmelyden dannes i struben, når stemmebåndene sætter udåndingsluften i handling. Stemmeklangen er en anden sag. Den opstår ved stemmelydens videre passage gennem mund, næse og bihuler. Disse 2 anatomiske systemer er med til at skabe din unikke stemme.

Du har gået i skole i mange år, og du er rigtig god til lige netop dét, du står og skal fortælle om. Derfor er det en god ide at tale klart og sikkert, så den du prøver at imponere, kan mærke, at du er sikker i stoffet.

Din stemme er et instrument. Et instrument, som vi alle spiller som mennesker. Problemet er, at vi ikke er alle lige gode til at bruge den.

At bruge din stemme er ikke nemt. Der findes dog en metode til at forbedre denne proces. Julian Treasure, har lavet en TED talk om emnet, som opsummeres til brug af ’HAIL’. –  HAIL står for (Engelsk): Honesty, Autenticity, Integrity og love. Hvis vi oversætter dette på dansk får vi:

Ærlighed

Vær ærlig. Klar over hvad du vil sige.

Autenticitet

Vær dig selv. Prøv ikke at efterligne andre, men find din egen identitet.

Integritet

Vær dit ord. Rent faktisk gøre det du siger. Handling bag ord, så du er troværdig.

Kærlighed

Ønsk dit publikum godt. Giv dem en følelse af inderlighed og integration med dig.

Ved at bruge HAIL kan du virke mere overbevisende og ikke mindst troværdigved. Du kan fange modtagerens interesse for at lytte.

Et par andre værktøjer er ligeledes vigtige. Det er vigtigt ikke at tale i en monoton stemmeføring, som ingen ønsker, eller nyder at lytte til. Derfor er det vigtigt, at du svinger din stemme op og ned i dybder. En god huske regel er at overdrive. Inde i ens eget hovedet skal det lyde overdrevet, hvilket for omverden ofte vil høres som spændende og ikke monoton. Dog husk sund fornuft.

En anden ting at undgå brugen af ​​”uhm” og “ahh”, da dette gør du synes usikker på, hvad du siger. Folk der bruger ”uhms” og ”ahhs” har tendens til at bruge dem for at forsøge at fylde stilheden, mens deres hjerne arbejder med kreationen af næste udtalelse.

I stedet for fyldeord, så kan en pause ofte være en god ting. Brug pauser bevidst i din tale. Både for at få din hjerne til at tænke på det næste skridt, men også for at give modtageren tid til at tænke over det du lige sagde. Dette skal dog gøres med selvtillid og samtidig brug af HAIL, da det ellers kan være en faktor, der giver ekstra nervøsitet.

Opvarmning

Før du starter bilen, varmer du den altid lidt op. Før du løber et Marathon strækker du altid lidt ud. Det samme skal du gøre med din stemme. Den skal opvarmes.

Øvelser du kan gøre:

  • Tag hænderne op over hovedet med dyb vejrtrækning. Derefter pust ud med dyb udånding.

  • Varm dine læber op med ord lyden ’ba’ ’ba’ ’ba’ ’ba’.

  • Rul med læberne med luft, som da du var barn. ’Brrrrrrrr’

  • Varm din tunge op med ordlyden ’la’ ’la’ ’la’ ’la’

  • Rul et ’Rrrrrr’, ligesom i spansktimerne.

  • Lav sirenen, hvor vi kører stemmen op med ’Weeeeeee’ og ned igen med ’Awwwwwwww’

 


Kunne du lide indlægget?

Få flere tips, tricks og videoer tilsendt direkte til din mail helt gratis 👇

Læs mere om vores persondatapolitik her.