Fremtræden: Slips eller Sneakers?

Fremtræden: Slips eller Sneakers?

august 17, 2018 Præsentationer 0

Er du også i tvivl om, hvilken trøje du skal tage på, når du er til mundtlig eksamen? Skal du finde de slidte løbesko frem, eller skal de blive bagerst i skabet?

 Du har sikkert ofte hørt, at man skal tage sit pæneste tøj på, når man går til eksamen. Hvad enten det er i folkeskolen, gymnasiet eller andre steder. Men før du finder jakkesættet fra din konfirmation frem fra skabet og graver dit umoderne slips frem af skuffen, så overvej hvilke signaler du vil sende til din lærer, sensor eller kommende chef – din fremtræden kan nemlig have betydning for din fremtid!

Det er selvfølgelig vigtigt, at du ikke ligner en, der lige er rullet ud af sengen tyve minutter før din eksamen starter – så hop i bad, gnid øjnene og tag afsted i god tid. Det betaler sig! Hvis du er nervøs, og det er rigtig mange, er det en god ide at hoppe i noget tøj, du føler dig godt tilpas i. Så hvis du nu har en favorit t-shirt eller et par lykkesko, så er det helt fint at tage dem på. Din lærer, sensor eller kommende chef fornemmer helt sikkert, at du er glad og tilpas i dit tøj.

Denne fornemmelse med tilpashed er essentiel. Amy Cuddy, uddannet psykolog fra det prestigefyldte Harvard University, siger, i hendes bog ’Presence’, at folk dømmer dig på to kriterier, når de først møder dig:

  • Kan jeg stole på denne person?

  • Kan jeg respektere denne person?

Troværdighed kan argumenteres for at være vigtigere end fagligheden. Amy Cuddy beskriver den hypotese ud fra det evolutionære perspektiv:

“Det er mere afgørende for vores overlevelse at vide, om en person fortjener vores tillid.”

Det giver mening, når man tænker på, at det i stenalderen var vigtigere at finde ud af, om dine medmennesker ville dræbe dig og stjæle alle dine ejendele, end hvis man var kompetent nok til at bygge et godt bål.

Relevans og genkendelighed er dog ligeledes vigtige begreber, som gør, at der er situationer, hvor du bliver nødt til at hoppe i den nystrøgne skjorte eller noget andet pænt. For eksempel hvis du leder efter et godt fritidsjob. Det kunne måske være i en tøjbutik. Her ville det være en rigtig god ide at tage noget pænt, nyvasket tøj på, når du kommer med din ansøgning – og endnu vigtigere når du (forhåbentlig) skal til en personlig samtale senere. Her vil det garanteret spille ind på dine chancer for at få jobbet, hvis du ligner en, der har styr på sagerne. Og det gør du, hvis du er ordentligt klædt på!

En anden vigtig del af din visuelle fremtræden er din kropsholdning. Hvis du står og ligner en, der mest af alt helst ville være derhjemme under dynen, påvirker det andres opfattelse af dig. Så drop de korslagte arme og hav god kropsholdning med rank ryg, brystet højt og en god portion selvtillid! Det kan både ses og høres.

3 huskeregler for den rette påklædning:

  • Analyser situationen objektivt, og find tøj som er genkendeligt og har relevans for din eksamenssituation eller jobsamtale.

  • Have valgt dit tøj dagen før, så du ikke bliver stresset på dagen.

  • Vis din troværdighed. Tag tøj på som du føler dig tilpas i.

 


Kunne du lide indlægget?

Få flere tips, tricks og videoer tilsendt direkte til din mail helt gratis 👇

Læs mere om vores persondatapolitik her.