Giv det rigtige håndtryk

Giv det rigtige håndtryk

juli 17, 2018 Præsentationer 0

Et håndtryk siger mere om dig, end du tror. Et håndtryk er ofte en del af det yderst vigtige førstehåndsindtryk, som kan være med til at åbne en person eller i værste fald gøre dig mindre attraktiv i den givne situation.

Håndtryk. Det er egentlig en mærkelig gestus. Hvorfor giver man ikke fod? Det ville være mere hygiejnisk og mere praktisk, da du ikke skulle fralægge dig alle dine ting hver gang. Men det er lige præcis derfor, at man giver hånd. Højre hånd er ens ’våben hånd’. Det et den hånd du har din kølle, dit spyd, dit sværd, din pistol eller din kniv i. Ved at give denne hånd til en modpart blotter du dig for våben. Du symboliserer, at du kommer med fred.

Du kommer nu hen til din modpart og skal give ham hånd. Din modpart kommer med et overdrevent budskab om magt, ved at trykke så hårdt, at man kan hører knoglerne støde sammen. Dette giver ikke respekt.

Et håndtryk symboliserer altid en af disse holdninger: Dominans, underkastelse eller ligeværd.

Et godt ligeværds håndtryk gøres ved:

  • Altid have begge fødder pegende mod personen du vil give hånd. Det giver et signal om at du er tilstede, og du gerne vil være i situationen. Ligeledes sørge for at komme et halv skridt tættere på end hvad du ville være ved taleafstand. Tag et halvt skridt mod personen, giv den hånd, og tag derefter et halvt skridt tilbage igen.
  • At komme helt ind i hånden. Dette menes at hudstykket mellem tommelfinger og pegefinger, skal møde det tilsvarende hudstykke hos modparten. Det kalder vi at møde hinanden i Køgebugt. Du skal ikke give hånd til fingrene, men du skal netop give hånd til hånden.
  • Giv et lille klem. Du skal ikke lave det traditionelle onkel håndtryk, hvor hånden bliver mast, men du må gerne give et lille neutralt klem, så modparten ved du er tilstede i håndtrykket.

Hvis håndtrykket skal være en smule mere dominerende, er der et par teknikker til det:

  • Have din egen håndryg vendt opad i forhold til modparten. Det viser at du er ovenpå. Du kan ligeledes trykke modpartens hånd en smule nedad alt efter situation.
  • Foretage en fysisk kropskontakt med venstre hånd. Mens du giver hånd, kan du tage din venstre hånd op og tage fat på modpartens skulder, hvor du ligeledes kan give et klem.
  • Du kan ligeledes tage et halvt skridt ind i modpartens personlige rum igen. Hvis personen er højrehåndet, så træk dit venstre ben ind i zonen. Det forstyrrer modparten, og rapporterer tydeligt at du prøver at skabe dominans.

Altafgørende af kultur og situation kan et underdanigt håndtryk også være vejen frem. F.eks. hvis du vil symbolisere, at du er klar til at afgive kontrol. Her skal du gøre det modsatte af dominans, vend din håndryg nedad og vær klar på at modtage bevægelse mod dig selv.

Alle disse teknikker skal huskes at bruges med forstand og fornuft. Dominans er langt fra altid det mest optimale. Modparten kan ligeledes også være bevidst om disse teknikker eller fra naturens side give håndtryk på en bestemt måde, hvilket kan føre til nogle akavede situationer, hvor begge prøver at være dominerende helt ud til fingerspidserne, som ofte ses med statsledere.

Kend dit budskab og formål med håndtrykket og agere derefter.


 

Kunne du lide indlægget?

Få flere tips, tricks og videoer tilsendt direkte til din mail helt gratis 👇

Læs mere om vores persondatapolitik her.