GUIDE: Hold rigtigt på blyanten

GUIDE: Hold rigtigt på blyanten

august 18, 2018 Præsentationer 0

Selvom vi bevæger os mere og mere ind i den digitale verden med IPads og computer tastatur, så er blyanten ikke gået af mode endnu. Det er vores redskab til at formidle vores budskab.

Kan et greb på ens blyant virkelig betyde noget? Er det ikke lige meget, børn laver da så mange andre ting som kan gøre skade alligevel. Disse 2 kritiske spørgsmål er velplaceret – i en hverdag med stress og ræs, skal man så virkelig tænke på sådan en lille ting? Det kan siges meget simpelt. Ja, det skal man. Hvordan man holder på blyanten betyder rigtig meget! Jo længere du venter med at lære dit barn det, jo vanskeligere bliver det.

Her kan du læse de 5 råd til at få det gode greb

3-finger grebet

Grebet kræver din tommelfinger, din pegefinger og din langfinger.

(1) Tommelfingeren bliver brugt til ’omfavne’ blyanten og sørge for at den er stabil.

(2) Pegefingeren er ’styrmanden’, som har kontrollen over bevægelsen

(3) Langfingeren er ’sidestøtten’, som i samarbejde med tommelfingeren gør blyanten stabil og grebet solidt.

Øv dig med en kort blyant

Med kort mener vi IKKE med længde som en cocktail pølse, men en længde på ca. 5 cm. Denne relativ korte længde tvinger dit barn til at lave et fast greb, da den ikke bare kan ’ligge’ i hånden. Vær dog opmærksom på at dette kun er midlertidigt i øvefasen, da en for kort blyant igennem hele skoletiden kan overbelaste hånden.

Tip: Tag 2 normale blyanter og lav en konkurrence med dit barn, om hvem der kan spidse den hurtigst ned til 5 cm. Så er der 2 blyanter der kan øves med.

Det rette tryk

Første gang dit barn skal tegne, bliver der ofte trykket rigtig hårdt med blyanten, og det er helt normalt. Det er naturligt at vores hjerner, skal lære at afveje modstanden som et papir giver, når det ligger på et bord.

Som man siger, øvelser gør mester. Og det er nemlig det vi skal.

Øvelsen:

  • Tegn på et papir, mens dit barn holder sin hånd på din hånd. Det hjælper med at give dit barn en fornemmelse af trykket. Gør dette et par gange.

  • Giv så dit barn et papir og blyant og sig at han/hun nu skal lave streger der ligner dine.

  • Til at starte med kan du hjælpe med at have din hånd ovenpå dit barns indtil at stregerne begynder at ligne.

  • Gør det sjovt

Børn elsker leg. Og det gør voksne faktisk også, det glemmer vi bare nogle gange. Motiver dit barn gennem motivation og opbakning i stedet for afstraffelse og pisk. Eksempler på motivation og leg:

  • ’Kongens efterfølger ’ – Lav begge denne samme tegning og sig at dit barn skal kopiere dine bevægelser, greb og tryk.

 

  • Brug sanser og følelser. Følelser gør en oplevelse mindeværdig. Så når, du sidder med dit barn så smil, grin og hav et åbent kropssprog. I skal have det hyggeligt. Vi alle kan huske et minde hvor vi var glade og hyggede os med vores forældre. Lav det minde for dit barn.

 

  • Beløn dit barn, når der er positiv udvikling. Hav f.eks. en pose Malaco mix, melon skåret ud eller tofu i tern, som du kan give hver gang der er et fremskridt. Det lyder måske fjollet, og du tænker at mit barn ikke skal opdrages som en hund. Men hund eller ej, så påvirker det hjernes eget belønningssystem, nemlig det vi kalder dopamin. Når vi får et stykke slik bliver vi glad (Hjernen giver os dopamin) og derfor sørger vi et stykke mere.

Brug din krop og omgivelser rigtigt

Når dit barn skriver, er det vigtigt, at det er en flyende- og ikke en krampelignende bevægelse. Som beskrevet i punkt 1 skal der skrives med fingrene, og ikke albuen eller resten af armen. Brug den arm der ikke skriver til at holde papiret, og træn øjnene til at følge blyanten. Sig f.eks. til dit barn: ’’Nu skal du fokusere rigtig meget på at følge blyantspidsen med øjnene, og prøv at forestille dig at du kan flytte blyanten med tankenskraft.’ Dette giver ofte barnet en meget bedre følelse med blyanten. Ligeledes er det vigtigt (Især i starten) at sidde ved et ordentlig med en god stol i den rigtige højde, så det føles naturligt.

Tak fordi du har brugt tid på at læse artiklen i bund. Kunne du bruge de 5 råd? Det håber jeg. Spørgsmålet er om det skulle være obligatorisk at have en ’træningslejre’ i greb organiseret af skolen. Det kunne man sagtens argumentere for.

 


Kunne du lide indlægget?

Få flere tips, tricks og videoer tilsendt direkte til din mail helt gratis 👇

Læs mere om vores persondatapolitik her.